VJEŽBANJE ZA TRUDNICE  PRENATAL

psihofizička priprema za porod

Prenatal

Prenatal program namijenjen je trudnicama, a cilj je podržati ovo posebno i čudesno razdoblje u životu žene kroz vježbe dubokog disanja i vježbanje prilagođeno trudničkim potrebama.

Nježno jačamo čitavo tijelo, radimo na fleksibilnosti mišića i mobilnosti zdjelice, ramena i kralježnice kroz položaje koji su sigurni za trudnice.

Radimo mnogo na disanju, kako bismo pripremili tijelo i um za porod.

U svaki sat uključena je trudnička meditacija i vizualizacija, kroz koju se povezujemo s bebom i otklanjamo strahove vezane uz trudnoću i porod.

Ovdje možete pogledati naše videe iz Prenatal yoge:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


O VODITELJICI

Voditeljica progama je Brankica Butorac, osnivač i voditelj Yoga VG studija.
Brankica je prošla više tečajeva vezanih za vježbanje u trudnoći u Hrvatskoj i inozemstvu, pri kraju je studija kineziterapije, kao i napredne obuke za senior učitelja yoge.
S obzirom da je lani postala mama maloj Iskri, iz osobnog iskustva vježbanja kroz trudnoću mnogo je naučila kako dodatno oplemeniti Prenatal satove.

Prenatal možete vježbati od početka trudnoće pa sve do poroda. 

Više o Prenatal yogi možete pročitati u ovom blog postu. 

 

Prenatal yoga - Iskustva 

Evo što o iskustvu s Prenatal yogom kažu naše bivše polaznice:

"Vježbanje je oduvijek bio dio mog života i planirala sam s njim nastaviti i u trudnoći. Budući da trčanje i borilački sportovi nisu dolazili u obzir, tražila sam nešto sto ce mi fizički i psihički pomoći u trudnoći i porodu. Imala sam srecu da je bas u vrijeme kad sam mogla početi vježbati (3 mj trudnoće) u Velikoj Gorici Brankica otvorila prenatal grupu. Tako da sam je odmah kontaktirala i rezervirala svoje mjesto u grupi.


Yoga mi je povećala fleksibilnost tijela, u potpunosti eliminirala bolove u leđima, pomogla mi da se povežem s djetetom, naučila me kako pravilno disati, kako u isto vrijeme tiskati i opustiti zdjelicu, kako vizualizacijom umanjiti bol, kako prihvatiti prirodni proces trudnoće i poroda... mislim da je uz mog supruga jedini razlog zbog kojeg sam izdržala porod.


Moj Borna danas ima 24 dana, i prije par dana sam se konačno u potpunosti oporavila od poroda koji je bio dug i intenzivan. Zbog gestacijske dobi djeteta bila sam narucena na indukciju poroda. Kako moj maleni jos nije bio spreman da dođe na svijet trudovi i porod su potrajali 60 sati. Kroz tih 60 sati vodio me Brankičin glas koji se nalazio u mojoj glavi i govorio mi što trebam raditi u kojem trenutku.

 

Porod je timski rad mame i bebe, to sam naučila na satovima yoge, u najtežim trenucima sam pričala s mojim malim čudom i dogovarala daljnji plan. Doktori i sestre su mi se divili zbog mog osmijeha na licu jer na to nisu navikli. Navikli su na ljute i bolom frustrirane trudnice. Neću reći da sve skupa nije bilo intenzivno, definitivno je, ali kad znaš što te ceka na kraju puta jedino sto možeš staviti na lice je osmijeh. Brankice, hvala ti, bez tvoje pomoći sve skupa bi bilo puno teže! "


Nikolina, majka dječaka

"S obzirom da sam cijeli zivot u pokretu i uvijek sam se nečim bavila, nisam htjela prekidati satove yoge u trudnoći pa me jako obradovalo kad je Brankica najavila prenatal satove. Što sam starija to sam izbirljivija s kime se družim i u kakvoj okolini se nalazim, a u Yoga studiu Vg sam od prvog dana našla vibru koja mi odgovara, bez pretencioznosti i lažnog sjaja. 
Tako je bilo i na Prenatalu, sve smo se isto znojile i jednako puhale.

 

Vjezbe su bile pravo olakšanje za kraljeznicu, kao i prirema za opterećenje koje slijedi.


Posebno mi se svidio sat na kojem smo vježbali zdjelicu i kontrakcije odredenih područja-super.
Kad su trudovi krenuli lijepo sam ih duboko izdisala, tako mi je odgovaralo. Moram priznati da tokom poroda nisam disala,skoro uopće 😁, ali u glavi sam vrtila misli" opusti se,opusti se, nemoj se grčiti". Upravo na yogi sam naucila koliko mogu svjesno opustiti tijelo i olakšati si.


Nisu me rezali, nisam popucala, rodila sam expresno vrlo veliku bebu ne znam dali je prenatal zasluzan za to,ali svakako nije odmogao. Svakako bih preporučila svim trudnicama da se posvete sebi i svom nerođenim djetetu,pogotovo prvorotkama, nauče se povezati s bebom i sa svim dijelovima vlastitog tijela. Naučite poznavati sebe pa čak i verbalizirati svoje strahove i nedoumice,jer kod Brankice možda nećete naći svaki odgovor, ali svakako ćete naći prijatelja i vođu koji ce vas naučiti boriti se za sebe."

 

Irena, majka dvije djevojčice