Prenatal yoga


Trudnoća je jedinstveno i čudesno razdoblje u životu žene.

Uz zdravstvenu njegu trudnica, koja podrazumijeva redovne zdravstvene preglede i praćenje razvoja bebe, yoga je idealna nadopuna jer donosi jednu staloženu snagu i unutarnju ravnotežu koja omogućava lakše prevladavanje svega što razdoblje trudnoće, sam porod i novi član obitelji donose sa sobom.

Yoga kao drevni sustav vježbanja podržava mentalno i fizičko blagostanje, što je osobito važno tijekom razdoblja velikih promjena i neizvjesnosti kao što je trudnoća.

Prenatal yoga je yoga osmišljena posebno za trudnice. Povezivanje yoga položaja s disanjem dovodi do duboke mentalne smirenosti, pripremajući tijelo fizički i mentalno za predstojeći porod i majčinstvo.

S vježbanjem Prenatal yoge obično se započinje nakon 12 tjedana trudnoće, ukoliko je trudnoća uredna i liječnik odobrava vježbanje.

Prenatal yoga sat kombinacija je vježbi snage i opuštanja, isprepličući dinamične položaje s opuštajućima.

Vježbanje Prenatal yoge pomaže:

  • za vrijeme trudnoće - vježbanje Prenatal yoge pomaže kod bolova u kralježnici i leđima, poboljšava cirkulaciju i probavu, te smanjuje stres i anksioznost. Također, vježbanje Prenatal yoge poboljšava spavanje te smanjuje rizik od visokog tlaka u trudnoći.

  • kao priprema za čin poroda - na Prenatal yogi velika pažnja se pridaje jačanju mišića zdjelice i disanju s namjerom olakšavanja samog poroda

  • nakon poroda - na Prenatal yogi jačaju se ruke i čitav rameni pojas, kako biste, kada za to dođe trenutak, bili spremni držati svoju bebu dugo u naručju koliko god budete željeli

TONIRANJE MIŠIĆA ZDJELICE

Posebna pažnja za vrijeme trudnoće pridaje se skupini mišića koji se nalaze na dnu zdjelice. koji se poput trampolina protežu od pubične kosti do trtice.

Zovu se PC ili pubococcygeus (u daljnjem tekstu PC mišići).

Uloga ovih mišića je:

  • podržavanje i stabilizacija maternice, mjehura i crijeva

  • doprinos seksualnom životu

  • istiskivanje bebine glave iz porođajnog kanala za vrijeme poroda

U svakodnevnom životu aktiviramo ove mišiće kada trebamo urinirati, a toalet nije u blizini, te pri kihanju, smijanju i kašljanju.

Za vrijeme trudnoće težina bebe često oslabljuje PC mišiće i stoga, prema istraživanjima, dvije trećine žena doživljava inkontinenciju u razdoblju trudnoće i nakon poroda.

Na Prenatal yogi koncentriramo se na jačanje PC mišića kako bi se smanjila mogućnost od inkontinencije za vrijeme i nakon trudnoće, te kako bi sam porod protekao lakše - ideja je da nam jaki PC mišići asistiraju pri istiskivanju bebe iz porođajnog kanala.

Također, na Prenatal yogi radimo vježbe prilagođene trudnicama za jačanje dubokih mišića centra, kako bismo olakšali tiskanje bebe, te prevenirali bol u leđima.

Snaga mišića zdjelice je samo jedan dio novčića. Drugi je, pogađate, fleksibilnost - odnosno mišići i ligamenti funcionalne zdjelice su dugi i fleksibilni.

Dakle, za potpuno zdravu i funkcionalnu zdjelicu bitno je da mišići zdjelice budu elastični, odnosno da su snažni, ali da se mogu i istegnuti, kako bi prolazak bebe bio što brži i sigurniji.

MOĆ DUBOKOG DISANJA

Bitan dio Prenatal yoge je ovladavanje tehnikom dubokog, polaganog i mirnog disanja, koja će donijeti trenutan osjećaj relaksacije i opuštanja, te pomoći pri porodu.

U današnje vrijeme prevladava ubrzan tempo života, u kojemu smo, željeli mi to ili ne, izloženi brojnim vanjskim sadržajima i informacijama plasiranima kroz medije i reklame.

Dah je alat koji omogućava povratak prema unutra - povratak prema svom prirodnom ritmu.

Tijekom trudnoće česte su nagle promjene raspoloženja i emotivnih stanja, od jednog ekstrema do drugog. Dah odražava naše mentalno stanje, no može nam postati i saveznik u otpuštanju emocija i misli koje ne trebamo i koje nam stvaraju nemir i pritisak. Duboko disanje kojemu se na yogi posvećuje mnogo pažnje, bit će alat u trenucima brige i stresa koji će nam pomoći vratiti u opušteno stanje. u opuštanju.

Nježno vježbanje yoga položaja povezano s dubokim, ritmičnim disanjem umiruje zabrinutost i otklanja napetost. Veća svjesnost o disanju naučit će svaku trudnicu da se opusti i uživa u procesu trudnoće, veselo iščekujući dan kada će upoznati svoju bebu.

Također, duboko dijafragmatsko disanje opušta mišiće zdjelice.

Iskustvo trudnoće i poroda donosi sa sobom velike fizičke i emocionalne promjene. Uvid o tehnikama disanja, opuštanja i nježne tjelovježbe koji pruža yoga pomoći će budućoj majci da stvori jedan čvrsti temelj za desetke godina majčinstva koji su pred njom.

Prenatal yoga zamišljena je kao saveznik svakoj trudnici, nudeći joj alate za opuštanje, nježno jačanje i istezanje, te pripremu za porod i jednu od najvažnijih i najčudesnijih uloga u njenom životu - ulogu majke.

Prenatal yogu možete vježbati u Yoga studiju VG srijedom 17:45 - 18:45.

Posljednje objave
Pretraga po Tagovima
Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva