Propriocepcija - inteligencija tijela

January 28, 2017

Propriocepciju definiramo kao našu unutarnju percepciju, odnosno mogućnost da određeni dio tijela zna svoj položaj u odnosu na ostatak tijela. 

Tako npr. štakor koristi brkove za snalaženje u prostoru, pas koristi njuh, a delfini i šišmiši biosonar ili eholokaciju kako bi percipirali prostor oko sebe, dok čovjek ima na raspolaganju propriocepciju, skupa s ostalim osjetilima (vid, sluh, njuh, okus i dodir). Propriocepcija je šesto osjetilo.

 

Proprioceptori su senzori smješteni u zglobovima, mišićima, tetivama i ligamentima koji šalju informacije središnjem živčanom sustavu (mozgu i kralježničnoj moždini), nakon čije obrade postajemo svjesni svog položaja u prostoru. Što štakor ima više brkova, njegov središnji živčani sustav dobit će više informacija, te će bolje reagirati na podražaje izvana. Isto je i za čovjeka - napeta mišićna vlakna i kruti zglobovi slat će mozgu lošiju sliku o tome što se zbiva s tijelom.  Loša slika u mozgu znači često i nekvalitetan ili prespor odgovor od mozga. 

 

Prvi praktični primjer koji mi pada na pamet je da osoba s dobrom propriocepcijom ima mnogo veće šanse da će tijelo kvalitetno odreagirati na sklizanje po ledu i da će se snaći prije nego padne na trticu ili kuk i ozljedi se. Da, pomoći će i da ne nosite male platnene tenisice ako je cesta zaleđena, ćemu se ne mogu načuditi ovih dana.

 

Kako poboljšati propriocepciju?  Bitno je da mišići budu funkcionalni (odgovarajuće duljine i snage) i zglobovi mobilni (odgovarajuće pokretljivosti).   Kineziologija (znanost o pokretu) koristi propriocepcijske vježbe koje se svode na vježbanje ravnoteže. 

 

Dakle - potrebno je imati duge mišiće, dobru pokretljivost zglobova i dobru ravnotežu - na koju vrstu fizičke aktivnosti vas ovo podsjeća? Na yogu, dakako.  Sljedeći put kada se poskliznete na ledu i tijelo brzo odgovori na podražaj i snađe se prije nego padnete, ili ako i padnete, ali na pametan način da se ne ozljedite, nazdravite za svoje proprioceptore.

 

 

Please reload

Posljednje objave

September 24, 2019

September 13, 2019

March 26, 2019

January 7, 2019

January 3, 2019

Please reload

Pretraga po Tagovima
Please reload

Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva
Please reload

  • Wix Facebook page
  • Google+ App Icon
  • YouTube Classic