Vibram Fivefingers + planina = sretna stopala

May 14, 2017

Posljednja 2 mjeseca nije mi prošao niti jedan vikend bez planinarenja. Tih desetak vikenda uključuju Samoborsko gorje i Medvednicu, Risnjak, Sjeverni Velebit, Grobničke Alpe i Petrovu goru. 

 

Evo jednog velebitskog mosta. :)

 

S obzirom da sam od planinarske obuće imala samo 1 par zimskih gojzerica, s dolaskom toplijeg vremena u njima mi je postalo prevruće te je nastala potreba za adekvatnom obućom.

 Već godinama želim Vibram Fivefingers tenisice, minimalističku obuću koja ima potpuno savitljiv đon, razdvojene prste na nogama i omogućava iskustvo hodanja najbliže moguće bosonogom. 

Fascinirana kompleksnošću stopala već neko vrijeme, lani sam napisala i blog-post o tome: Kako imati zdrava stopala. 

 

 

Odluka je pala - kupit ću si Vibramice za planinarenje.  Hodanje po neravnom u tankom i savitljivom đonu dat će mom planinarenju jednu potpuno novu dimenziju!

Naime, milijuni receptora u našim stopalima povezani su direktno s mozgom, odnosno s dijelom mozga koji služi za ravnotežu (cerebellum ili mali mozak). Ovisno o načinu na koji se krećemo i vrsti podražaja koje receptori šalju mozgu, mozak automatski prilagođava čitavo držanje i obrazac kretanja. Drugim riječima, naše držanje dobrim dijelom ovisi o kvaliteti komunikacije između stopala i mozga, koja je direktno povezana s količinom receptora kakve stopalo dobiva. Nije teško zaključiti da u krutoj obući i na ravnoj površini je količina perceptora minimalna.

 

Dakle, ono što je meni bila nit vodilja - hodanje po prirodi s fleksibilnim đonom. 

 

Odabrala sam ljubičasti model za planinarenje, s neklizajućim đonom i dodatnom zaštitom za nožne prste. 

 

 

 

 

 

 

Za početak sam odradila u njima nekoliko kraćih šetnji sa psom po kvartu.  Isprva je nožnim prstima bilo neobično na ovako aktivan način sudjelovati u hodanju, no brzo su se naviknula. Meni je bio osobit gušt osjećati mekoću zemlje pod nogama, razliku u osjećaju ovisno o tome po kakvoj podlozi hodam , a ono pravo uslijedilo je nakon 2 tjedna -  6-satno planinarenje po Medvednici. 

 

Mislila sam da neću moći odraditi čitavo planinarenje u njima, no uspjela sam bez ikakvih poteškoća.  S obzirom da u preporukama piše da se postupno treba povećavati vrijeme provedeno u njima, lakoća s kojom sam provela cjelodnevno planinarenje u njima iznenadila me. Mislim da se tu samo radi o potvrdi koliko je yoga izvrsna za stopala, jer stopala itekako sudjeluju u vježbanju yoge; vježbamo je bosi, konstantno pazimo na kojem dijelu stopala je oslonac u svakom položaju, plus istegnuti ligamenti stopala. 

 

Planinarenje u Vibram Fivefingers bilo je za mene poput masaže stopala! Iako inače dan nakon planinarenja imam problema s bolnim stopalima i ristovima, s obzirom da su fiskirani u gojzerici, ovaj put to se nije dogodilo.

 

Godilo mi je osjetiti vlažnost zemlje, mekoću lišća, sve neravnine na putu i pregibanje stopala kada bi stala na kakvu granu ili kamen.  Stopala su sjajni receptori okoline, što dolazi do izražaja samo ako smo bosonogi ili u obući s vrlo tankim i savitljivim đonom. 

S obzirom da su ekstremno lagane, i prozračne, noga se ne znoji, ne nastaju žuljevi i nisam ih imala potrebu  izuti kada smo došli do doma kao što to inače činim s gojzericama. 

 

Evo i fotografija s današnjeg planinarenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Posljednje objave

September 24, 2019

September 13, 2019

March 26, 2019

January 7, 2019

January 3, 2019

Please reload

Pretraga po Tagovima
Please reload

Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva
Please reload

  • Wix Facebook page
  • Google+ App Icon
  • YouTube Classic