Lordoza i kifoza kralježnice - krivine koje život znače

Kralježnica je koštani stup našeg tijela koji formira i održava vertikalnu os tijela. Kralježnica je glavni koštani oslonac trupa koji omogućava pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stajanje tijela i zaštitu osjetljivih struktura leđne moždine. Ona čini temeljni dio kostura i povezuje kosti udova, glave i trupa.

S obzirom da se radi o višezglobnom tijelu, pokret u kralježnici događa se kao posljedica kombinacije pokreta iz više individualnih zglobova.

Kada je promatramo sa strane, kralježnica ima oblik 2 slova S, a ako bismo je promatrali sprijeda ili straga, potpuno je ravna.

Kao što vidimo na slici ispod, dobro održane krivine kralježnice sastoje se od vratne lordoze, prsne kifoze, lumbalne lordoze i sakralne kifoze.

Krivine kralježnici omogućavaju više snage i elastičnosti, otprilike 10 puta više nego da je kralježnica potpuno ravna! Naime, te krivine amortiziraju stres na tijelo koji se događa dok se krećemo, vrlo slično principu opruge.

Te dvije lordoze i dvije kifoze su vrlo važne za pravilno balansiranje ravnoteže tijela, pomažući nam da stojimo uspravno i krećemo se, dižemo određeni teret, rotiramo trup i radimo sve ostale aktivnosti. Svaka krivina kralježnice stabilizira i balansira određenu radnju koju izvodimo, u suradnji s okolnim grupama mišića.

Čovjek se rađa s kralježnicom čije je zakrivljenje u obliku slova C, a kroz razvoj se formiraju krivine kralježnice. Kada beba krene držati glavu uspravno, dolazi do razvoja vratne lordoze, a kada se podigne na dvije noge i krene hodati razvijaju se i ostale krivine. Na slici ispod možete vidjeti postupno formiranje krivina kralježnice.

Ukoliko je u fazi razvoja sve proteklo kako treba, važno je održavati krivine kralježnice kroz čitav život.

Ukoliko dođe do povećanja ili smanjenja jedne ili više krivina, bilo u djetinjstvu ili odrasloj dobi, ravnoteža kralježnice biva narušena, što predstavlja rizični faktor za bolna stanja kralježnice ili zdjelice. Primjerice nije rijetkost da je uzrok glavobolje i vrtoglavice smetnja u cirkulaciji vratnih žila, uz koju je prisutna i smanjena vratna lordoza. Često uz kronične probleme s lumbalnom kralježnicom u vidu bolnih stanja ili išijasa nalazimo smanjenu ili povećanu lumbalnu lordozu.

Promjena krivina u kralježnici uzrokuje i promjenu smjera sila kroz kralježnicu, te dolazi do preopterećenja na nivou hrskavičnog tkiva (primjerice diska kralježnice) i polazišta živaca, što predstavlja rizični faktor za bolna stanja.

Nažalost, još ne znamo točne uzroke iskrivljenja kralježnice. S bolnim stanjima i iskrivljenjima kralježnice se danas povezuje genetska predispozicija u kombinaciji s nedovoljno kretanja i sjedilačkim načinom života, te degenerativni procesi u kralježnici kao popratni dio starenja.

Znanstvena istraživanja pokazala su da odgovor leži u

- ponovnom uspostavljanju pravilnog obrasca disanja

- redovitom vježbanju koje je fokusirano na:

- povećanje mišića stabilizatora trupa

- povećanje mobilnosti (pokretljivosti zglobova) kralježnice

Na taj način ćemo disanjem i vježbanjem ojačati mišiće trupa koji će preuzeti dio stresa s kralježnice radi neadekvatnog smjera sila kroz koštane i hrskavične strukture, što smanjuje mikrotraume i uklanja uzroke opterećenja. Povećanjem mobilnosti kralježnice pomoći ćemo zglobovima da dođu do veće količine hranjivih tvari, što im omogućava kvalitetniju prirodnu regeneraciju.

Posljednje objave
Pretraga po Tagovima
Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva