top of page

3 najčešća mita o križobolji


Ako neku stvar čujemo više puta od raznih ljudi, najčešće je uzimamo zdravo za gotovo i prihvaćamo kao činjenicu. Međutim, ponekad je riječ o dezinformacijama koje nisu u potpunosti točne.


Takvih neistina ima mnogo kada je riječ o boli u leđima. S obzirom da ovi mitovi mogu imati štetan utjecaj, evo najčešća 3:MIT BR. 1. Magnetska rezonanca/RTG kralježnice je prva stvar za obaviti kod križobolje


Istina je da je magnetska rezonanca potrebna kod samo 1% osoba ( osobe s dijagnozom raka kralježnice, bakterijske infekcije ili slomljene kralježnice). Za ostalih 99% (pomaknuti disk, iskliznunće diska, degeneracija diska, nepravilan oblik kralježnice) magnetska rezonanca neće biti od neke pomoći. Naime, prema znanstvenim istraživanjima većina ljudi starijih od 40 godina ima znakove "trošenja" kralježnice, no ne osjeća boloveU ovoj tablici iz jednog takvog istraživanja možete vidjeti postotak raznih dijagnoza kralježnice u suodnosu s godinama:


Ovdje možete naći sažetak istraživanja o magnetskoj rezonanci; na 98 osoba bez boli u donjim leđima rađena je magnetska rezonanca. Na 74% njih utvrđene su različiti stupnjevi "deformacija" kralježnice.


Studija zaključuje da mnogi nalazi magnetne rezonance mogu biti čista slučajnost!


Te promjene na kralježnici dio su starenja, baš kao i bore na licu ili sijeda kosa i ne moraju uopće biti povezane s bolnim leđima!Što onda napraviti kada bole leđa? Javiti se fizioterapeutu/kineziterapeutu s iskustvom, koji će detaljno pregledati čitavo tijelo i otkriti uzrok boli. Kada vam stručna osoba pomogne i bude Vam bolje, krenuti s redovnom vježbom na primjeren način.


Ne žalite novca, svaki stručnjak košta. Kralježnica je stup tijela koji nam omogućuje pokret i štiti leđnu moždinu, nije najpametnija stvar da ako vas akutno boli kralježnica očekujete da će vam susjedina rodica koja je završila 50-satni tečaj za masažu pomoći!
MIT BR. 2. Za bol u leđima najbitnije je ojačati trbuh!


Ovo je svatko čuo puno puta. I autorica ovih redaka je do prije godinu-dvije svojim polaznicima davala taj savjet; ako te bole leđa, jačaj core.


Nažalost, znanstvena istraživanja opovrgavaju i ovu teoriju. Zapravo, intenzivne vježbe sa jaki centar su među glavnim uzrocima boli u donjim leđima!


Vježbe za jaki Core nisu ništa više učinkovite od primjerice hodanja!Ovo ne znači da nije dobro raditi na snazi, s obzirom da snažni mišići trupa pomažu kostima da se lakše odupiru gravitaciji, ovo znači da jačanje corea nije univerzalan recept za križobolju.Što onda raditi kad bole donja leđa? Ako je bol neizdrživa, opet posjetiti dobrog fizioterapeuta ili kineziterapeuta. Ako vas bol (još!) ne ometa previše, shvatite to kao poruku tijela da mu treba više kretanja. Leđa bole zato što sjedite, sjedite, ležite i sjedite.


Hodajte, plivajte, dođite na yogu, vozite bicikl .. Samo se pokrenite!MIT BROJ 3. Križobolju je najbolje preležati


Najgore što si čovjek može napraviit kada ga bole donja leđa je leći u krevet i čekati da prođe, a onda nakon toga izbjegavati tjelovježbu i što više mirovati. Odmor može donijeti privremeno olakšanje, no dugotrajno samo možemo dodatno pogoršati situaciju.U akutnoj fazi treba potražiti stručnjaka koji će ubrzati oporavak, uključujući svakodnevne aktivnosti koliko god je to moguće. Oporavak će tada biti brži.


Generalno rečeno - najbolje što možete napraviti je - kretati se. Danas postoji hrpa raznih načina kretanja, odaberite što vam odgovara i dozvolite tijelu da uživa u pokretu!


Mi mislimo da je yoga jedan od najinteligentnijih sustava za vježbanje jer istovremeno radimo na snazi, fleksibilnosti, koordinaciji i smirenju živčanog sustava, a sve to povezano s disanjem, pa slobodno navratite i kod nas na probni sat!Ovdje možete pročitati moj blog post o važnosti kretanja.


コメント


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page