top of page

Kako naći vrijeme za vježbanje


Na ovaj blog post potaknule su me 2 stvari:1. Barem jednom tjedno sretnem nekoga od svojih "starih" polaznika, koji već neko vrijeme ne dolaze na vježbanje. Bilo im je odlično dok su išli; uživali su u vježbanju, tijelo ih nije boljelo, bili su snažniji i opušteniji. Neka pauza se dogodila (poslovne obaveze, godišnji odmor, bolest ..) i nikako da se vrate. Razgovor uvijek ide ovako:


- Brankica, toliko mi fali yoga. ali nikako da nađem vremena. Dolazim sljedeći tjedan 100%.


Nažalost, taj sljedeći tjedan ponekad bude stvarno sljedeći tjedan, ponekad godina, a ponekad ... nikad.


2. Prošli tjedan sudjelovala sam na radionici o suočavanju sa stresom, gdje je između ostalog bilo riječi o organizaciji vremena - "time managment". Pomislila sam da bi to pomoglo ljudima da uvrste redovno vježbanje u svoj život.Pa. krenimo!Prva i najbitnija stvar je da se bolje organizirate. Tu će vam od koristi biti da si napravite tjedni i mjesečni plan, u koji ćete uvrstiti vrijeme na poslu, vrijeme za pospremanje, kuhanje, druženje i sve ono ostalo što čini vaš mjesec, odnosno tjedan. Stavite si taj mjesec za cilj recimo - doći 8 puta na yogu. Uvrstite si određene dane kada ćete dolaziti u plan i neka to ne bude upitno kada taj dan dođe. S obzirom da kod nas možete dolaziti fleksibilno, to ponekad može biti i zamka (ma neću ići danas, nisam bio/bila ni prošli tjedan, ali zato ću od utorka do petka ići svaki dan! :))


Primjetite na što vam "curi" vrijeme i analizirajte da li možete drugačije organizirati. Primjerice, da li je nužno da sa djetetom pišete zadaću, da li možete kuhati jednom tjedno manje, pa možda skuhati odjednom veće količine, da li možete drugačije organizirati pospremanje i dogovoriti s ostalim članovima kućanstva da vam pomognu.


Druga, ali znatno skuplja opcija (no ne nužno i manje isplativa) jest investicija u uređaje koji umjesto vas mogu odrađivati poslove. Perilica za posuđe ili sušilica rublja je dobar primjer, a u današnje vrijeme sve su popularniji i robotizirani usisavači. Možda na prvu loptu zvuči glupo da vam preporučam kupovinu nekakvog skupog uređaja, ali pogledajte to iz ove perspektive - na ovaj način svaki dan stvorit ćete slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za vježbanje. Ukoliko redovno vježbate, manje su šanse da ćete izostajati s posla radi problema s leđima, vratom i slično, tako da je kreiranje vremena za redovno vježbanje investicija u osobno zdravlje.Vjerujem da će vam ostali članovi obitelji vrlo rado pomoći, pogotovo ako ste išli na yogu, jer sjećaju se kako ste ozareni dolazili doma. Zamolite ih za pomoć, bilo kroz to da prebacite na njih svoj dio obaveza, bilo da vas podsjete da je opcija da ne idete "jer ste danas umorni" samo izgovor koji nije dio Vašeg tjednog i mjesečnog plana.


Jedino što vas može spriječiti neka bude bolest ili stvarno izvanredna situacija. Radi se o 2 sata vježbanja tjedno, plus sat vremena za potpunu pripremu (oblačenje, odlazak od kuće i dolazak), dakle sve skupa 3 sata. Kladim se da više od 3 sata tjedno provedete na web portalima, društvenim mrežama ili nekoj sličnoj "aktivnosti" od koje nemate posebne satisfakcije.


Pazite da vaš plan bude razuman i realan - npr. ako niste vježbali mjesecima, nije realno da ćete sad odjednom svaki dan vježbati. Stavite si 2 puta tjedno, no onda se toga i držite.


Ne percipirajte vježbanje kao muku ili obavezu jer onda se lako javi otpor kada nešto "moramo". Gledajte na vježbanje kao na vrijeme koje izdvajate za sebe i za NJEGU svog tijela. Gledajte na vježbanje kao na svoj svjestan odabir.


Postoje stotine studija o utjecaju vježbanja yoge na čovjeka. Uostalom, svi vi koji ste vježbali yogu ne trebate istraživanja - vidite i na sebi razliku prije i poslije svakog sata!Osvijestite si da nemate beskonačno vremena u životu i da odgađanjem vježbanja radite bauk od nečega što to zapravo nije. Kao što sam već rekla, radi se o ukupno 3 sata tjedno.


Često kažem - ako predsjednik SAD-a Barack Obama ima vremena vježbati, onda ima svatko!Ukoliko vam nedostaje motivacije za vježbanje, ovdje možete pročitati moj blog post o toj temi. Vjerujem da vam i tu neki savjeti mogu biti od pomoći.
Comments


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page