top of page

Minimalistička obuća + planina = sretna stopala

Posljednja 2 mjeseca nije mi prošao niti jedan vikend bez planinarenja. Tih desetak vikenda uključuju Samoborsko gorje i Medvednicu, Risnjak, Sjeverni Velebit, Grobničke Alpe i Petrovu goru.


Evo jednog velebitskog mosta. :)S obzirom da sam od planinarske obuće imala samo 1 par zimskih gojzerica, s dolaskom toplijeg vremena u njima mi je postalo prevruće te je nastala potreba za adekvatnom obućom.


Već godinama želim Vibram Fivefingers tenisice, minimalističku obuću koja ima potpuno savitljiv đon, razdvojene prste na nogama i omogućava iskustvo hodanja najbliže moguće bosonogom.


Fascinirana kompleksnošću stopala već neko vrijeme, lani sam napisala i blog-post o tome: Kako imati zdrava stopala.


Odluka je pala - kupit ću si Vibramice za planinarenje. Hodanje po neravnom u tankom i savitljivom đonu dat će mom planinarenju jednu potpuno novu dimenziju!


Naime, milijuni receptora u našim stopalima povezani su direktno s mozgom, odnosno s dijelom mozga koji služi za ravnotežu (cerebellum ili mali mozak). Ovisno o načinu na koji se krećemo i vrsti podražaja koje receptori šalju mozgu, mozak automatski prilagođava čitavo držanje i obrazac kretanja. Drugim riječima, naše držanje dobrim dijelom ovisi o kvaliteti komunikacije između stopala i mozga, koja je direktno povezana s količinom receptora kakve stopalo dobiva. Nije teško zaključiti da u krutoj obući i na ravnoj površini je količina perceptora minimalna.


Dakle, ono što je meni bila nit vodilja - hodanje po prirodi s fleksibilnim đonom.


Odabrala sam ljubičasti model za planinarenje, s neklizajućim đonom i dodatnom zaštitom za nožne prste.Za početak sam odradila u njima nekoliko kraćih šetnji sa psom po kvartu. Isprva je nožnim prstima bilo neobično na ovako aktivan način sudjelovati u hodanju, no brzo su se naviknula. Meni je bio osobit gušt osjećati mekoću zemlje pod nogama, razliku u osjećaju ovisno o tome po kakvoj podlozi hodam , a ono pravo uslijedilo je nakon 2 tjedna - 6-satno planinarenje po Medvednici.


Mislila sam da neću moći odraditi čitavo planinarenje u njima, no uspjela sam bez ikakvih poteškoća. S obzirom da u preporukama piše da se postupno treba povećavati vrijeme provedeno u njima, lakoća s kojom sam provela cjelodnevno planinarenje u njima iznenadila me. Mislim da se tu samo radi o potvrdi koliko je yoga izvrsna za stopala, jer stopala itekako sudjeluju u vježbanju yoge; vježbamo je bosi, konstantno pazimo na kojem dijelu stopala je oslonac u svakom položaju, plus istegnuti ligamenti stopala.


Planinarenje u Vibram Fivefingers bilo je za mene poput masaže stopala! Iako inače dan nakon planinarenja imam problema s bolnim stopalima i ristovima, s obzirom da su fiskirani u gojzerici, ovaj put to se nije dogodilo.


Godilo mi je osjetiti vlažnost zemlje, mekoću lišća, sve neravnine na putu i pregibanje stopala kada bi stala na kakvu granu ili kamen. Stopala su sjajni receptori okoline, što dolazi do izražaja samo ako smo bosonogi ili u obući s vrlo tankim i savitljivim đonom.

S obzirom da su ekstremno lagane, i prozračne, noga se ne znoji, ne nastaju žuljevi i nisam ih imala potrebu izuti kada smo došli do doma kao što to inače činim s gojzericama.


Evo i fotografija s današnjeg planinarenja.Comments


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page