top of page

Detaljno kroz asane - Kobra (Bhujangasana)

"Star si onoliko koliko je stara tvoja kralježnica"

kineska poslovica

O asani

Kobra spada u obitelj asana (yoga položaja) backbandova, odnosno ekstenzija kralježnice, čija je osnovna zadaća podržati mobilnost i snagu kralježnice i leđa.

S obzirom da je kralježnica stup našeg tijela i glavni dio kostura, sasvim je jasno da nam mobilna i snažna kralježnica, podržana jakim leđnim mišićima koji štite mnogobrojne leđne živce i istegnutim tetivama i ligamentima oko nje daje jedan siguran oslonac i temelj za fizičko i mentalno zdravlje.

Kobra je dio Pozdrava suncu (Surya namaskar), seta vježbi koji se radi na početku svakog dinamičnog yoga sata kako bi se tijelo zagrijalo i pripremilo za daljnje asane. To u praksi znači da se na satu izvodi po minimalno 20, a često i više puta. Zato je bitno poznavati osnove anatomije ove asane, jer će nam njeno pravilno i sigurno izvođenje pomoći da razvijemo snagu i mobilnost kralježnice za daljnje backbandove.

Korak po korak

  1. Lezite na trbuh i stavite dlanove ispod ramena. Laktovi su usko uz tijelo i dodiruju rebra. Čitave noge stisnite čvrsto u pod, uključujući sve nožne prste. Zamislite da želite podignuti koljena od poda

  2. Podignite prsa gore i naprijed, šireći ključne kosti jednu od druge

  3. Ramena prema dolje, lopatice prema dolje i jedna prema drugoj.

  4. Tražite duljinu duž čitave kralježnice, šaljite nožne prste daleko od sebe a istovremeno srce prema naprijed i gore.

  5. Još malo stisnite dlanove u pod i ako je moguće udahom podignite dodatno prsni koš.

  6. U konačnoj verziji asane usmjerite pogled prema gore, još uvijek zadržavajući duljinu u čitavoj kralježnici.

Pripremili smo galeriju fotografija, u kojoj smo podrobnije obradili na koje je elemente u kobri potrebno obratiti pažnju.

Tips&Tricks

  1. Ako Vas boli donji dio leđa u kobri, to znači da ste otišli preduboko u položaj. Spustite se koliko je potrebno, te pokušajte više aktivirati gluteuse i mišiće na nogama.

  2. Ukoliko niste među rijetkim osobama koji imaju prirodno fleksibilnu kralježnicu, kobra je jedna od onih asana za koju je potrebno dugo vremena da postignete njen puni potencijal. Strpljivo i polako je gradite. S obzirom da je kobra jedna od asana koja je dio Pozdrava suncu, radimo je na svakom satu mnogo puta. Zato je važno da izbjegavate predubok ulazak dok vaša leđa još nisu spremna.

  3. Pubična kost je čitavo vrijeme čvrsto u podu.

  4. Usmjerite pažnju na duboko disanje u prsni koš.

Dobrobiti

  • fizičke

Jača leđa i noge, te ramena i ruke, a isteže prsni koš.

  • energetske i emocionalne

Naše tijelo ima obrambeni mehanizam da se za vrijeme neke opasnosti ili straha sklupča u obrambeni položaj (zatvaramo ramena i prekrižimo ruke preko prsa). U svim backbandovima, pa tako i u kobri radimo baš suprotno – otvaramo prsni koš u potpunosti, odnosno izlažemo svoje srce svemu što dolazi, što nas oslobađa strahova i potiče hrabrost. Prevladavanje strahova daje nam krila da budemo hrabri da živimo život bez sputavajućih strahova i briga, da budemo slobodni i otvoreni prema svemu što dolazi.


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page