top of page

Diastasis recti


Što je diastasis recti?

Započet ćemo ovaj blog post s malo anatomije i igre "uoči razliku".


Pogledajte sliku iznad. S lijeve i desne strane vidimo skicu trbušnih mišića - rectus abdominis tzv. pločica, te bočnih i dubljih mišića trupa ( Oblique i Transversus abdominis).


Linija koja razdvaja lijeve od desnih prednjih trbušnih mišića je Linea alba. Linea alba je ustvari jedan dugi, debeli ligament koji polazi od pubične kosti, a hvata se na prsnu kost. Dakle, linea alba povezuje zdjelicu s prsima, kao i mišiće trbušnog zida.


OK, dosta anatomije. :)


Ajmo se sad igrati igre - Pronađi razliku..


.


.


.Vjerujem da ste svi pronašli razliku - širina Linee albe.Dakle, Diastasis recti je neprirodna udaljenost izneđu lijeve i desne strane trbušnih mišića, uzrokovana širenjem Linee albe.


Bitno je primijetiti da je područje trbuha drugačije od svih ostalih područja u tijelu u jednoj stvari - nema baš kostiju. Dok naše ruke, noge, zdjelica i prsni koš imaju kosti za koje se mišići mogu hvatati, područje čitave regije između rebara i zdjelice ima jedino lumbalni dio kralježnice, dakle svega nekoliko manjih kostiju sa stražnje strane.
Da bi mišići mogli obavljati bilo kakav rad (stvarati silu), moraju imati neku čvrstu strukturu za koju će se uhvatiti. To je u pravilu kost. Međutim, s obzirom da u trbušnoj regiji nema baš mnogo kostiju, tu ulogu preuzet će Linea alba. Dakle, Linea alba je mjesto gdje se povezuju sile mišića trbušne regije i gdje ti isti mišići međusobno komuniciraju.
Pitanje od milijun dolara - kako nastaje Diastasis recti?

S obzirom da je Diastasis recti medicinska dijagnoza i da je definiran kao neprirodno razdvajanje trbušnih mišića, pogrešno je tumačiti kako Diastasis recti i trudnoća idu ruku pod ruku.


Naime, za vrijeme trudnoće dolazi do određenog stupnja razdvajanja koje je prirodno i koje će se isto tako povući nakon poroda.


Tek ako je razdvajanje šire od normalnog, možemo govoriti o Diastasis recti. Uzrok može biti stanje trbušnih mišića prije trudnoće, veličina bebe, prevelika količina trbušnog masnog tkiva prije trudnoće, mišićna tenzija ili kombinacija nekoliko uzroka.


Kada u trbušnoj šupljini postoji dodatna težina, ona se jednostavno mora rastegnuti. Baš poput odjeće, mišići se mogu rastegnuti do neke određene mjere. Kako odjeća puca po šavovima ako se obujam struka poveća, tako će se linea alba rastegnuti kada se mišići više ne budu mogli širiti.


Činjenica je da je Diastasis recti česta ozljeda nakon poroda. Najlakše je slegnuti ramenima i shvatiti diastasis recti kao neizbježnu posljedicu rastezanja trbuha za vrijeme trudnoće, zaključiti da se to dogodilo radi nošenja velikog tereta bebe i da se ne može ispraviti.


Međutim, s obzirom da diastasis recti imaju i muškarci, djeca i žene koje nisu bile trudne, jasno je da je trudnoća bila samo dodatni poticaj da se diastasis razvije.Ako cijeli život stojite s kukovima isturenima naprijed, to znači da napinjete Linea albu praktički otkad ste prohodali.


Možda zadnjih nekoliko desetljeća sjedite pogrbljeni za stolom i trbušni mišići su vam toliko skraćeni i napeti da povlače Linea albu čitavo vrijeme sa sobom.Svemu tome je zajedničko jedno - prevelika sila na Linea albu. Novi način kretanja, jačanje trupa i istezanje mišića trupa pomoći će da maknemo preveliku silu s Linea albe.Što mogu napraviti?


Pravilna postura


Pravilan način sjedenja, stajanja i hodanja ključan je faktor u postizanju ravnoteže u tijelu na način kako je biomehanički tijelo stvoreno.


S obzirom da Diastasis recti nastaje kao posljedica prevelike sile na Linea albu, ključno je osvijestiti svoje obrasce sjedenja, stajanja i kretanja, kako bi se sila na Linea albu smanjila.
Prehrana


Ukoliko imate viška trbušnog masnog tkiva, potrebno je regulirati prehranu. Obratite se nutricionistu za savjet.


Također, bitno je jesti temeljac što češće. Zbog visoke koncentracije kolagena, glukozamina i hijaluronske kiseline juha od kostiju liječi probavne upalne probleme i održava zdravlje vezivnih tkiva. Vezivna tkiva su ligamenti i tetive. Sjećate se da smo rekli da je Linea alba ligament?Pokret


Bitno je raditi ciljane, korektivne vježbe za jačanje i istezanje trupa, uz generalno više aktivnosti i kretanja.

Osim posture, važno je raditi na pravilnom obrascu disanja i jačanju najdubljeg sloja trbušnih mišića.


Dobra je ideja raditi na optimalnoj snazi i duljini mišića trupa prije trudnoće.


Ne postoji lista vježbi koja će izliječiti Diastasis recti jednom kada do njega dođe, no ukoliko se te vježbe kombiniraju s pravilnim načinom stajanja, sjedenja, dovoljno kretanja i prehranom, to je već druga priča.

Comments


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page