6 namirnica za ubrzanje metabolizma

January 4, 2016

Najučinkovitiji način za ubrzanje metabolizma, smanjenje masnih naslaga i povećanje mišićne mase je povećanje fizičke aktivnosti, odnosno tjelovježba koja sadrži  aerobne vježbe i vježbe snage. Zato su dinamične vrste yoge, poput ashtange i vinyase idealan način tjelovježbe jer sadrže i aerobno vježbanje, kao i vježbe snage, samo što ne koristimo utege, nego težinu vlastitog tijela (bodyweight). 

 

Naravno, neophodna je i zdrava i uravnotežena prehrana.

 

U ovom blog postu donosimo vam 6 namirnica koje će vam pomoći da ubrzate metablizam.

 

1. Ljute papričice - sadrže kapsaicin, spoj koji potiče lučenje probavnih sokova i regulira ravnotežu između osjećaja gladi i sitosti. Kapsaicin povećava energetsku potrošnju i razgradnju masti. Što je papričica ljuća, sadrži više kapsaicina. 

 

2. Cjelovite žitarice - naš metabolizam troši dvostruko više kalorija za probavljanje cjelovitih žitarica u odnosu na procesiranu hranu

 

3. Zeleni čaj - sadrži spoj EGCG, moćan antioksidans. Istraživanja su pokazala da 2-3 šalice zelenog čaja dnevno ubrzavaju metabolizam za 4%, te stimuliraju oksidaciju masti, što dovodi do smanjenja postotka masnog tkiva.

 

 

4. Leća - obilje vlakana i proteina, uz dodatak folne kiseline i malen broj kalorija, čine ovu mahunarku visokokvalitetnom namirnicom, koja bi trebala biti sastavni dio svakodnevne prehrane. 

S obzirom da joj nije potrebno puno kuhanja (crvena leća kuha se svega 15-ak minuta),  idealna je namirnica za one koji nemaju uvijek puno vremena za pripremu zdravog obroka.

 

 

5. Kava - istraživanja su pokazala da unos kave ubrzava metabolizam za 16%. 

 

6. Grejp - ovaj agrum bogat je enzimima i pomaže kod brže razgradnje masti. Bogatsvo vitamina A i C i antioksidansa čine ga idealnom namirnicom u zimskim mjesecima. 

 

 

Please reload

Posljednje objave

September 24, 2019

September 13, 2019

March 26, 2019

January 7, 2019

January 3, 2019

Please reload

Pretraga po Tagovima
Please reload

Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva
Please reload

  • Wix Facebook page
  • Google+ App Icon
  • YouTube Classic