6 namirnica za ubrzanje metabolizma

Najučinkovitiji način za ubrzanje metabolizma, smanjenje masnih naslaga i povećanje mišićne mase je povećanje fizičke aktivnosti, odnosno tjelovježba koja sadrži aerobne vježbe i vježbe snage. Zato su dinamične vrste yoge, poput ashtange i vinyase idealan način tjelovježbe jer sadrže i aerobno vježbanje, kao i vježbe snage, samo što ne koristimo utege, nego težinu vlastitog tijela (bodyweight).

Naravno, neophodna je i zdrava i uravnotežena prehrana.

U ovom blog postu donosimo vam 6 namirnica koje će vam pomoći da ubrzate metablizam.

1. Ljute papričice - sadrže kapsaicin, spoj koji potiče lučenje probavnih sokova i regulira ravnotežu između osjećaja gladi i sitosti. Kapsaicin povećava energetsku potrošnju i razgradnju masti. Što je papričica ljuća, sadrži više kapsaicina.

2. Cjelovite žitarice - naš metabolizam troši dvostruko više kalorija za probavljanje cjelovitih žitarica u odnosu na procesiranu hranu

3. Zeleni čaj - sadrži spoj EGCG, moćan antioksidans. Istraživanja su pokazala da 2-3 šalice zelenog čaja dnevno ubrzavaju metabolizam za 4%, te stimuliraju oksidaciju masti, što dovodi do smanjenja postotka masnog tkiva.

4. Leća - obilje vlakana i proteina, uz dodatak folne kiseline i malen broj kalorija, čine ovu mahunarku visokokvalitetnom namirnicom, koja bi trebala biti sastavni dio svakodnevne prehrane.

S obzirom da joj nije potrebno puno kuhanja (crvena leća kuha se svega 15-ak minuta), idealna je namirnica za one koji nemaju uvijek puno vremena za pripremu zdravog obroka.

5. Kava - istraživanja su pokazala da unos kave ubrzava metabolizam za 16%.

6. Grejp - ovaj agrum bogat je enzimima i pomaže kod brže razgradnje masti. Bogatsvo vitamina A i C i antioksidansa čine ga idealnom namirnicom u zimskim mjesecima.

Posljednje objave
Pretraga po Tagovima
Pratite nas
  • Facebook Basic Square
Arhiva