top of page

Ublažite išijas s ova 4 yoga položaja

ŠTO JE IŠIJAS?


Išijas (lumboišijalgija) je termin koji rabimo za simptome boli, ukočenosti i/ili slabosti koja kreće uzduž ishijadičnog živca i ide kroz nogu, a opisuje se kao žareća bol uz nogu.

Važno je napomenuti da išijas nije sam po sebi dijagnoza, već termin kojim opisujemo navedene simptome.


Ishijadični živac je najveći i najširi živac u ljudskom tijelu, debljine palca. Postoje 2 ishijadična živca - po 1 za svaku nogu, a svaki se sastoji od 5 manjih živaca koji izlaze iz lumbosakralnog dijela kralježnice, te se spušta niz čitavu nogu.


Uzrok išijasa zapravo leži u nekom problemu u donjim leđima (najčešće područje između L4 i S1 kralježaka), bilo da se radi o ispupčenom disku ili disku s hernijom, spinalnoj stenozi, trudnoći, bolesti degenerativnog diska ili piriformis sindromu (napetost mišića piriformisa), kada neko od tih stanja vrši pritisak na bedreni živac, što uzrokuje bol.


Istraživanja su pokazala da će 40% ljudi barem jednom u životu iskusiti ovaj neugodan simptom. Dobra vijest je da u mnogim slučajevima redovito vježbanje yoga može pomoći.


SIMPTOMI IŠIJASA


Simptomi išijasa uključuju:

  • Bol koja putuje iz donjeg dijela leđa, kroz stražnjicu, prema dolje u nogu

  • Žareća bol niz nogu – ponekad opisivana kao elektricitet

  • Osjećaji žarenja i peckanja u nozi

  • Djelomično utrnuće ili slabost u nozi

  • Bol, žarenje, peckanje, utrnuće ili slabost samo jedne strane donjeg dijela tijela

  • Bol i drugi simptomi kao konstanta koja varira od blage do ozbiljne.

  • Sjedenje, pokušaj ustajanja i hodanje mogu biti bolni i teški


TRETMAN


Kada se radi o akutnoj, teškoj boli potrebno je obratiti se liječniku. Liječničke pretrage otkrit će uzrok išijasa.


Kada se stanje malo smiri može se pristupiti drugim oblicima pomoći.


Možete pokušati i s nekoliko yoga položaja kod kuće, koje vam donosimo u ostatku ovog blog posta. Ukoliko ćete sljedeće položaje izvoditi kod kuće, pristupite vrlo nježno i oprezno.


Imate opciju i priključiti nam se u Yoga studiju - utorkom i čevtrtkom u 18:00 sati imamo program Yoga za kralježnicu, gdje nam je cilj na blag i nježan način ublažiti tegobe s bolovima i kralješnici i zglobovima, ojačati muskulaturu i povećati tjelesnu fleksibilnost.YOGA POLOŽAJI


1. Podizanje nogeLezite na leđa i približite stopala prema trupu. Uzmite remen i stavite oko desnog stopala. Podignite stopalo prema gore, držeći rukama remen s obje strane. Stopalo je u fleksu - prsti na nozi su rašireni. Primite rukama remen tako da vam laktovi budu ravni.

Pripazite da su ramena opuštena u podu i da ne radite pritisak. Aktivirajte mišiće trupa i dišite duboko.


Ukoliko je moguće, izravnajte lijevu nogu u pod. Ostanite oko 1 minutu u položaju te ponovite s drugom nogom.
2. Položaj ušice igleLezite na leđa sa savinutim koljenima. Opustite leđa u pod i stavite lijevi gležanj na desno bedro. Isprepletite prste oko lijeve noge. Oba stopala su u fleksu. Nježno vucite lijevu nogu porema sebi dok ne osjetite istezanje desnog kuka i gluteusa. Ostanite 10ak udaha i izdaha u položaju, te ponovite na drugu stranu.


Budite sigurni da su ramena i vrat opušteni kao na slici. Ukoliko je potrebno, stavite jastuk pod glavu i vrat.

3. Privlačenje koljena prema prsimaLezite na leđa. Savinite desno koljeno, isprepletite prste oko njega, te ga prigrlite prema prsima. Ostanite nekoliko dubopkih udaha i izdaha u položaju. Lijeva noga ostaje u podu.

Ponovite na drugu stranu.

4. Ležeća torzija


Privucite lijevo koljeno prema prsima. Ispružite lijevu ruku u pod u širini ramena, a desnu ruku položite s vanjske strane lijevog koljena.Krenite s lijevom nogom udesno. Ukoliko koljeno nije dotaknulo pod, možete podmetnuti nešto pod njega, primjerice deblju knjigu ili jastuk. Pogled je usmjeren prema lijevom dlanu.

Ostanite nekoliko dubokih i polaganih udaha i izdaha te ponovite na drugu stranu.Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page