top of page

Kako imati zdrava stopala


Znate li koji dio ljudskog tijela se sastoji od 33 zgloba, a sadrži 25% od ukupnog broja mišića u tijelu, te 25% od ukupnog broja kostiju u tijelu? Stopalo. Da, i Vaše. :)Svi ti mišići, zglobovi i kosti su tu, samo što ih ne koristimo onako kako su biomehanički stvorena da ih koristimo. Naime, stopalo bi bilo najsretnije kada bismo redovno hodali bosi po neravnoj površini. Potencijal finih pokreta u stopalu tada bi bio istovjetan onima u dlanu! Svi smo gledali priče o osobama koje nemaju niti jednu ruku, pa su im funkciju ruku zamijenile noge, pa tako oni s nožnim prstima peru zube, jedu ili slikaju– te osobe su jednostavno iskoristile skriveni potencijal u stopalima koji svatko od nas ima.Osnovni razlog zašto stopala nemaju pokretljivost je vrlo jednostavan – ono što ne koristimo DEgenerira, ono što koristimo REgenerira. S obzirom da smo, čim smo naučili hodati, dobili cipelice, koje još od tada nismo skinuli, jednostavno nismo dali svojim stopalima da se razviju. Nožni prsti se guraju u uskoj obući, a mišići stopala ne rade dovoljno. Zamislite primjerice da su vam šake čitavo vrijeme u robusnoj gumenoj rukavici koja ograničava kretanje prstiju. Kako bi vam izgledala motorika prstiju i dlanova? Da, to si radimo sa stopalima.Tako dolazi do spuštenih stopala, čuklja (vidljivo izbočene palčane kosti prema van), a ako nosite redovno cipele s potpeticama dobre su šanse da će doći do problema s koljenima, zdjelicom i kralježnicom.Evo nekoliko savjeta kako možete imati sretnija stopala.
1. IZBOR OBUĆEOno što treba što više izbjegavati su:


  • Štikle – s nošenjem potpetica težište se s pete miče na prednji dio stopala. Radi toga kosti tijela više nisu jedna iznad druge, nego kompenziraju promjenu težišta tako da se slažu cik-cak jedna u odnosu na drugu. Tako primjerice za potpeticu od 5 cm će tijelo morati kompenzirati u gležnju, koljenu, kukovima ili kralježnici za 24 stupnja! Ne želim niti zbrajati što se događa s potpeticom od 13 cm.Istina je da potpetice daju dojam veće visine, duljih nogu i većeg mišićnog tonusa, no da li je vrijedno toga da si oštetite zglobove i kosti i trpite bol? I autorica ovih redaka voli nositi štikle i poznata mi je bol u stopalima nakon cjelovečernjeg izlaska u štiklama. Ne kažem da nikada ne nosite štikle, ali bilo bi mudro nositi ih samo u posebnim prigodama.


  • Japanke – promoviraju nezdrav način hodanja, u kojima moramo svakim korakom stavljati težinu i na prste, što nikako nije preporučljivo. Za na plažu – da, cijelo ljeto u japankama je big no-no


Kada birate obuću, izaberite onu bez ikakve pete, s fleksibilnim đonom. Vodite računa da nožni prsti imaju dovoljno mjesta.
2. HODAJTE BOSIHodanjem bosi omogućavamo mišićima stopala da budu aktivni, umjesto da gležanj odrađuje sav posao, dok su stopala svezana u cipelu. Intrinzični mišići su mišići koji kreću i završavaju u stopalu, što znači da je pomicanje stopala jedini način da ih aktiviramo.Snaga vašeg stopala odredit će način na koji hodate, stabilizaciju gležnja i balans čitavog tijela.


Srećom, yogu vježbamo bosi. Ako vježbate, vjerujem da ste već i pomislili da mi na yogi zapravo već razgibavamo nožne prste (svaki prijelaz iz kobre u psa, Virasana, Janu shirsasana C), s tim da na Yogi za kralježnicu često uvrstim vježbe posebno za stopala i nožne prste.Eto, ako vježbate yogu 2-3 puta tjedno, već ste par sati tjedno bosi. Dodajte tome i hodanje doma bez obuće. Polako, postupno. Krenite od sat vremena dnevno, pa nadalje.


Ako ste u prilici, postepeno uvedite bosonogost i vani – plaže, livade, dvorišta …


Bilo bi super da uvrstite bosonogo hodanje po neravnim površinama. Ako ste bili u Beču u Hundertwasserovom muzeju, sjećate se poda?


Pazite da su površine sigurne – da nema stakla i drugih oštrih predmeta.


Katy Bowman, vodeća stručnjakinja za biomehaniku čovjeka, riješila je to na način da je planinari u Vibram five fingers obući barem dio puta – na taj način vježba stopalo na siguran način.Eto, sad znam što želim za Božić.
3. VJEŽBE ZA STOPALAOvim vježbama pristupite kao da idete trenirati svog starijeg prijatelja, koji se godinama premalo kretao – nježno, postepeno, poštujući njegove mogućnosti.Kako ja sve moram naučiti na teži način, jučer sam pretjerala s vježbom 1 u lijevoj nozi jer mi desna ide puno lakše, pa sam došla na genijalnu ideju da ću ja to nadoknaditi kroz par dana. Sad mi se napetost iz lijevog stopala prebacila u lisni mišić lijeve noge. Dakle, strpljivo! Nove su to stvari koje tražite od tijela i dajte mu vremena da se navikne. Učite iz mog nestrpljivog primjera. :)1. Podizanje i spuštanje nožnih prstiju

Stanite bosi, uspravno, stopala su u širini kukova. Pokušajte dignuti pa spustiti samo nožni palac. Jednom kada to savladate, onda krećete s ostala 4 prsta, jedan po jedan. Evo mog kratkog videa. Prije tjedan dana nisam mogla niti malo kontrolirati ostale prste u odnosu na palac, sad je već puno bolje. Da, time se ja bavim na moru. :)2. ŠIRENJE PRSTIJU

Stanite bosi, uspravno. Odignite prste od poda i pokušajte ih što više raširiti. Ostanite tako neko vrijeme, pa ih vratite. Kratki video ispod. Ovo je odlično, ja ga osjetim do kuka.


3. Abdukcija nožnih prstiju

Ova vježba je savršena ako su vam prsti jako blizu jedni drugima – pokušate ugurati prste na rukama između prstiju na nogama i tako ostati što dulje vremena. Ovdje će odlično poslužiti razdvajač za lakiranje nožnih prstiju (ima u DMu). Ukoliko ga nabavite, polako produljujte vrijeme nošenja, dok vam ne bude udobno imati ga po sat-dva bez boli.


Bonus – kako stojite? Većina ljudi će okretati stopala prema van ili prema unutra, nesvjesno u stajaćem položaju. Najbolje je da to provjerite tako da stanete na yoga prostirku i da vam VANJSKI rub stopala bude paralelan s BOČNIM rubovima prostirke.I za kraj – jedan citat genijalca Leonarda da Vincija:


""The human foot is a masterpiece ef engineering and a work of art. "

Comments


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page