top of page

Lordoza i kifoza kralježnice - krivine koje život znače

Kralježnica je koštani stup našeg tijela koji formira i održava vertikalnu os tijela. Kralježnica je glavni koštani oslonac trupa koji omogućava pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stajanje tijela i zaštitu osjetljivih struktura leđne moždine. Ona čini temeljni dio kostura i povezuje kosti udova, glave i trupa.


S obzirom da se radi o višezglobnom tijelu, pokret u kralježnici događa se kao posljedica kombinacije pokreta iz više individualnih zglobova.


Kada je promatramo sa strane, kralježnica ima oblik dva slova S, a ako bismo je promatrali sprijeda ili straga, potpuno je ravna.


Kao što vidimo na slici ispod, dobro održane krivine kralježnice sastoje se od vratne lordoze, prsne kifoze, lumbalne lordoze i sakralne kifoze.

Krivine kralježnici omogućavaju više snage i elastičnosti, otprilike deset puta više nego da je kralježnica potpuno ravna! Naime, te krivine amortiziraju stres na tijelo koji se događa dok se krećemo, vrlo slično principu opruge.


Te dvije lordoze i dvije kifoze su vrlo važne za pravilno balansiranje ravnoteže tijela, pomažući nam da stojimo uspravno i krećemo se, dižemo određeni teret, rotiramo trup i radimo sve ostale aktivnosti. Svaka krivina kralježnice stabilizira i balansira određenu radnju koju izvodimo, u suradnji s okolnim grupama mišića.


Čovjek se rađa s kralježnicom čije je zakrivljenje u obliku slova C, a kroz razvoj se formiraju krivine kralježnice. Kada beba krene držati glavu uspravno, dolazi do razvoja vratne lordoze, a kada se podigne na dvije noge i krene hodati razvijaju se i ostale krivine. Na slici ispod možete vidjeti postupno formiranje krivina kralježnice.Ako je u fazi razvoja sve proteklo kako treba, važno je održavati krivine kralježnice kroz čitav život.


Ukoliko dođe do povećanja ili smanjenja jedne ili više krivina, bilo u djetinjstvu ili odrasloj dobi, ravnoteža kralježnice biva narušena, što predstavlja rizični faktor za bolna stanja kralježnice ili zdjelice. Primjerice nije rijetkost da je uzrok glavobolje i vrtoglavice smetnja u cirkulaciji vratnih žila, uz koju je prisutna i smanjena vratna lordoza. Često uz kronične probleme s lumbalnom kralježnicom u vidu bolnih stanja ili išijasa nalazimo smanjenu ili povećanu lumbalnu lordozu.Promjena krivina u kralježnici uzrokuje i promjenu smjera sila kroz kralježnicu, te dolazi do preopterećenja na nivou hrskavičnog tkiva (primjerice diska kralježnice) i polazišta živaca, što predstavlja rizični faktor za bolna stanja.


Nažalost, još ne znamo točne uzroke iskrivljenja kralježnice. S bolnim stanjima i iskrivljenjima kralježnice se danas povezuje genetska predispozicija u kombinaciji s nedovoljno kretanja i sjedilačkim načinom života, te degenerativni procesi u kralježnici kao popratni dio starenja.Znanstvena istraživanja pokazala su da odgovor leži u


- ponovnom uspostavljanju pravilnog obrasca disanja


- redovitom vježbanju koje je fokusirano na:


- povećanje mišića stabilizatora trupa


- povećanje mobilnosti (pokretljivosti zglobova) kralježniceNa taj način ćemo disanjem i vježbanjem ojačati mišiće trupa koji će preuzeti dio stresa s kralježnice radi neadekvatnog smjera sila kroz koštane i hrskavične strukture, što smanjuje mikrotraume i uklanja uzroke opterećenja. Povećanjem pokretljivosti kralježnice pomoći ćemo zglobovima da dođu do veće količine hranjivih tvari, što im omogućava kvalitetniju prirodnu regeneraciju.

Comments


Posljednji blog postovi
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page